TYKKTARMEN

Tykktarmen inngår i fordøyelsessystemet og er den delen av tarmkanalen som går mellom tynntarmen og endetarmen.

Hos mennesker er tykktarmen er ca. 1,0–1,5 m lang og er hesteskoformet.
Ved tykktarmens start er det en utposning med et vedheng på 5–10 cm. Utposningen er den egentlige blindtarmen, men det er vedhenget (appendiks) som oftest kalles blindtarm på norsk. Det er en ringformet lukkemuskel mellom tynntarmen og tykktarmen, som hindrer tarminnholdet i å kunne gå feil vei.

Tykktarmen tar ikke opp næringsstoffer og har derfor ikke tarmtotter. Slimhinnen består av kjertelceller som lager slim. Utenpå slimhinnen er det to lag med glatt muskelvev. Væske og elektrolytter som ikke blir absorbert i tynntarmen (~ 7 vol%) blir sugd opp i tykktarmen, dette medfører en fast avføring. Vitamin K produseres i tykktarmen og er viktig for blodets koaguleringsevne. Tarminnholdet i tykktarmen består av to tredjedeler vann. De faste stoffene består av løse tarmepitelceller og ufordøyde plantefibre, men også et stort antall bakterier. Det brune fargestoffet kommer fra galleblæren.

Del siden sosialt!